Produkt dnia
Deska do krojenia Olimpia
Deska do krojenia Olimpia
99,00 zł
szt.
Deska do krojenia Florina
Deska do krojenia Florina
119,00 zł
szt.
Stół Industrialny Eleusis
Stół Industrialny Eleusis
2 745,00 zł
szt.
Stół Industrialny Megara
Stół Industrialny Megara
3 449,00 zł
szt.
Stół Industrialny Lindos
Stół Industrialny Lindos
2 999,00 zł
szt.
Deska do krojenia Edesa
Deska do krojenia Edesa
129,00 zł
szt.
Deska do krojenia Weria
Deska do krojenia Weria
129,00 zł
szt.
Stół z żywicą epoksydową Marica
Stół z żywicą epoksydową Marica
7 499,00 zł
szt.
Media Społecznościowe

 

 

 

 

 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, a będziesz otrzymywać informacje o nowych artykułach i produktach
Jak zabezpieczyć deskę do krojenia? 0
Jak zabezpieczyć deskę do krojenia?

Jak zabezpieczyć deskę do krojenia?

Drewniana deska do krojenia może być oryginalnym dodatkiem do kuchni. Trzeba jednak pamiętać, że drewno nie specjalnie lubi kontakt z wodą. Dlatego warto dokładnie przeanalizować temat i sprawdzić jak zabezpieczyć deskę do krojenia.

Wiadomo przecież, że odpowiednio zakonserwowane drewno jest w stanie przetrwać trudne warunki przez wiele lat. Muszę jednak zwrócić uwagę na fakt, że w odróżnieniu od innych drewnianych elementów w domu, deska do krojenia jest produktem specyficznym.

Ze względu na bliski kontakt z żywnością, nie możesz po prostu kupić pierwszego lepszego impregnatu i wykorzystać go do zabezpieczenia deski do krojenia. Wszystkie środki chemiczne zdecydowanie odpadają.

Właśnie dlatego powstał ten tekst. Pokażę Ci naturalne metody impregnacji drewna, które możesz śmiało zastosować w domu. Wszystkie użyte środki kupisz w sklepie spożywczym za kilka lub kilkanaście złotych.

Po przeanalizowaniu najciekawszych metod, poświęcę chwilę na często nieprzyjemny temat jakim jest czyszczenie deski. Pokażę Ci jak to robić, żeby nie zniszczyć drewna i nie męczyć się z tą czynnością. Będzie lekko i przyjemnie, zobaczysz.

Przy okazji zapraszam Cię do obejrzenia desek do krojenia i innych dodatków do wnętrz dostępnych tutaj ---> "Dodatki do wnętrz"

Impregnacja deski do krojenia

Zaczynamy zatem od odpowiedzi na nasze główne pytanie – jak zabezpieczyć deskę do krojenia?

Tak jak pisałem, wybrałem dla Ciebie kilka ciekawych metod. Każda z nich jest naturalna i wymaga poświęcenia czasu. Drewno musi być naprawdę dobrze zaimpregnowane, żeby wytrzymało trudne warunki panujące w kuchni.

Każdy sposób, o którym za chwilę napiszę trzeba powtórzyć kilkukrotnie na przestrzeni kilku dni. Tylko poprzez porządne nasączenie drewna impregnatem możesz osiągnąć cel. A cel jest jeden – trwała, niezniszczalna i piękna deska do krojenia

Czynności konserwacyjne, oprócz tych początkowych, które przygotują deskę do pierwszego użycia, powtarzać będziesz jeszcze kilka razy w ciągu następnych miesięcy. Dzięki temu drewno wchłonie duże ilości środka zabezpieczającego.

Jak zabezpieczyć deskę do krojenia

Impregnacja deski olejem lnianym

Pierwsza metoda zakłada wykorzystanie oleju lnianego. Zwróć szczególną uwagę na datę przydatności do spożycia. Nie używaj produktów przeterminowanych i zepsutych.

Nie kupuj również pokostu lnianego, który nie będzie odpowiedni do tego typu prac. Wybierz olej lniany tłoczony na zimno. Nie musisz od razu kupować dużej butelki. Na początek wystarczy Ci 250 ml. Taką ilością spokojnie zabezpieczysz deskę pięcioma warstwami.

Impregnację wykonujemy na suchym, czystym drewnie. Aby olej lepiej się wchłaniał, warto wszystkie czynności przeprowadzić na gorąco. Wlej 50 ml oleju do garnka i powoli podgrzej nie doprowadzając do wrzenia.

Gorący olej wylej na drewnianą deskę i wcieraj go bawełnianą ściereczką. W zależności od zastosowanego drewna, Twoja deska może wchłonąć cały olej w kilka minut. Może się też zdarzyć, że czas ten będzie dużo dłuższy.

W takim przypadku pozostaw olej na powierzchni drewna do wyschnięcia. Może to potrwać nawet 2 dni. Nie spiesz się, poczekaj aż drewno „napije się” tyle, ile potrzebuje. Po dwóch dniach możesz powtórzyć całą operację.

Konserwację deski przeprowadź pięciokrotnie. Po tym czasie możesz zacząć jej używać. Kolejne czynności konserwacyjne przedstawię pod koniec artykułu. Będą one takie same dla każdego rodzaju środka, jaki zastosujemy.

Impregnacja deski oliwą z oliwek

Druga metoda to również ogólnodostępna oliwa z oliwek. Jak zabezpieczyć deskę do krojenia oliwą? Sprawa wygląda podobnie jak w przypadku oleju lnianego.

Przede wszystkim zwróć uwagę na produkt, który kupujesz. Najlepiej jakby była to oliwa z oliwek tłoczona na zimno. Produkty zrobione z wytłoczyn z oliwek lepiej sobie odpuścić.

Wybraliśmy dobrą oliwę, przystępujemy do pracy. Tutaj również warto impregnację przeprowadzić gorącą oliwą. Zimna jest dużo gęstsza i trudniej wchłania się w drewno. Podgrzewanie znacznie skraca czas schnięcia i sprawia, że deska jest lepiej nasączona.

Czynności konserwacyjne z wykorzystaniem oliwy z oliwek przeprowadź również pięciokrotnie, zanim zaczniesz używać deskę. Podobnie jak w przypadku oleju, pozostawiaj natłuszczone drewno na dwa dni do wyschnięcia między kolejnymi warstwami.

Impregnacja deski olejem kokosowym

Trzecia metoda to impregnacja olejem kokosowym. Tak, jak w przypadku dwóch poprzednich produktów, prace wykonuj na gorąco.

Pamiętaj, że żadnego z olejów nie wolno zagotować. Podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Gorący olej nałóż na drewno i pozostaw do wyschnięcia na 5 godzin. Po tym czasie możesz zetrzeć pozostający nadmiar oleju i powtórzyć czynność. Podobnie jak w poprzednich przypadkach, impregnację olejem kokosowym przeprowadź 5 razy.

Opisałem Ci trzy sposoby konserwacji drewna za pomocą środków dostępnych w sklepach spożywczych. Na koniec mam jeszcze jedną metodę, która również pasuje do naszego pytania – jak zabezpieczyć deskę do krojenia?

Impregnacja deski ciekłą parafiną

Czwarty sposób zakłada wykorzystanie ciekłej parafiny. Ten produkt możesz kupić w aptece i jest bardzo dobry do prac związanych z konserwacją drewna.

Jego zaletą jest gotowość do użycia od razu po zakupie. Nie musisz podgrzewać parafiny. Po prostu rozprowadź ją po powierzchni drewna za pomocą bawełnianej ściereczki.

Pozostaw dość grubą warstwę na jeden dzień do wyschnięcia. Po tym czasie zetrzyj nadmiar i powtórz czynność. Pracę z ciekłą parafiną również trzeba wykonać pięciokrotnie. Tylko porządne nasączenie drewna impregnatem pozwoli na zabezpieczenie go przed wodą.

Wiemy już jak zabezpieczyć deskę do krojenia, pytanie co dalej? Pisałem Ci o czynnościach konserwacyjnych przeprowadzanych w trakcie użytkowania produktu. Przyszedł czas na opisanie tych prac.

Konserwacja deski do krojenia

Konserwację deski do krojenia warto przeprowadzać cyklicznie z dużą częstotliwością. Szczególnie przez pierwsze miesiące użytkowania. Warto to zrobić w odstępach kilku – kilkunastodniowych. Minimum to jedna warstwa w miesiącu.

Jak zabrać się za konserwację? Przede wszystkim wykorzystaj ten sam preparat, który za pierwszym razem. Podobnie jak wcześniej, sprawdź jego datę przydatności do spożycia.

Przed impregnacją deskę dokładnie umyj i wysusz. Tylko czyste i suche drewno będzie prawidłowo wchłaniało środek zabezpieczający.

Pracę wykonuj analogicznie do poprzednich czynności konserwacyjnych. Po wyschnięciu Twoja deska jest znowu gotowa do użycia.

Myślę, że z taką dawką wiedzy, pytanie – jak zabezpieczyć deskę do krojenia, nie będzie dla Ciebie trudne. Bez problemu wykonasz konserwację w domu z pomocą wybranego środka. Ale to jeszcze nie koniec. Mam dla Ciebie coś więcej.

Czyszczenie deski do krojenia

Ze względu na kontakt z żywnością, Twoja deska może z czasem wchłaniać zapachy i zabrudzić się. Jak skutecznie pozbyć się problemu?

Zdecydowanie nie polecam środków chemicznych do czyszczenia. Mogą uszkodzić drewno, zniszczyć warstwę ochronną.

Na co dzień deskę wystarczy spłukiwać wodą. Jeżeli woda nie daje rady, możesz użyć octu. Raz na jakiś czas, jak deska jest przesiąknięta zapachami, warto wykonać czyszczenie solą. Jak to zrobić?

Najpierw deskę umyj wodą. Na lekko wilgotne drewno rozsyp sól i wetrzyj delikatnie. Tak pozostaw na kilka godzin. Później wetrzyj w nią połówkę cytryny i opłucz. W ten sposób pozbędziesz się zapachów, a deska odzyska dawny blask.

Polecane artykuły:

  1. Deska do krojenia
  2. Deska do krojenia drewniana

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl